Triticum monococcum proteomikai és immunológiai vizsgálata különböző búzához köthető megbetegedések tükrében

Projekt azonosító: 

OTKA PD 115641

Megvalósítási időszak: 

2015-2018

A martonvásári gabona génbankban fenntartott vad és termesztett alakor genotípusok tartalékfehérjéinek vizsgálata abból a célból, hogy lisztjük alkalmas lehet e lisztérzékenyek illetve gabona allergiában szenvedők számára.

A glutén a búzából, valamint rokon fajaiból - mint az árpa és a rozs - előállított élelmiszerekben található fehérje. A glutén érzékenység összetett rendellenesség, ide tartozik a cöliákia, a búza allergia és a Crohn-betegség mely esetekben a glutén immunválaszt vált ki az emberben. A cöliákiában szenvedő betegek egyetlen lehetősége az életen át tartó gluténmentes diéta. A jelenleg elfogadott élelmiszeripari szabályozás olyan kimutatási tesztekre alapul, melyek a kiváltó fehérjéknek csak egy részét, elsődlegesen a gluténfehérjék alkohol oldható gliadinjait veszikfigyelembe. Előzetes eredményeink alapján az allergének összetétele ennél jóval változatosabb, ezért az allergiát/CD-t/Chron-betegséget kiváltó fehérjék részletes azonosítása és vizsgálata nagy jelentőségű. Ezen adatok és a Martonvásáron hozzáférhető termesztett- és vad alakor búza genotípusok széleskörű immunológiai és proteomikai vizsgálatának segítségével egy olyan részletes allergóm térképet kapunk, ami a későbbiekben megkönnyíti a betegek számára fogyasztható gabonafélék azonosítását, nemesítését. Az alakor búza esetében eddig nem vizsgált részletességgel azonosítjuk a különböző immunbetegségek kiváltásáért felelős fehérjéket. A nagy vizsgálati mintaszámnak köszönhetően lehetőség adódik néhány cöliákiában, allergiában vagy Crohn-betegségben szenvedők számára fogyasztható genotípus azonosítására.

Az alakor gliadin tartalma G12 és R5 ELISA mérések alapján

Az alakor, a kenyérbúza és vad rokon fajok gliadin tartalmának alakulása  normalizált G12 és R5 ELISA mérések alapján

Fotó: Dr. Gell Gyöngyvér Mónika