Az árpa hálózatos levélfoltosságát okozó Pyrenophora teres f. teres elleni rezisztencia genetikai és élettani hátterének feltárása

Projekt azonosító: 

K 119276

Megvalósítási időszak: 

2016-2020

Rezisztens árpa fajták termesztése lehetővé teszi a növényvédőszerek használatának csökkentését, így csökken a környezeti terhelés és javul a termesztés gazdaságossága. A hálózatos levélfoltossággal szembeni ellenállóság genetikai hátterének tisztázása, valamint a szalicilsav/jázmonsav hormonrendszer antagonizmusának és az antoxidáns enzimek aktivitásának tanulmányozása bepillantást nyújt a patogenezis fiziológia hátterébe. Ezen ismeretek elősegítik a rezisztencianemesítés hatékonyságának növelését.

Projektvezető: 

Az árpa (Hordeum vulgare L.) világszerte és hazánkban is a négy legfontosabb gabonaféle egyike. Jelentős szereppel bír a humán táplálkozásban és az állati takarmányozásban. A kutatásokban mint modellnövényt használják. Ellenálló fajták termesztése a leggazdaságosabb és leginkább környezetbarát módja a növényi betegségekkel szembeni védekezésnek. A Pyrenophora teres f. teres gomba a hálózatos levélfoltosság okozójaként az árpa egyik legjelentősebb patogénje. Az ellene irányuló rezisztencia hatékonyságát befolyásolja a növény fejlődési állapota és a kórokozó patotípusa. A gomba különböző populációinak eltérő virulencia-összetétele miatt elengedhetetlen az adott régióban előforduló patotípusok ismerete, és az ellenük történő nemesítés. Az árpa széles genetikai bázisának vizsgálata lehetőséget nyújt a már korábban leírt rezisztenciával kapcsolt QTL régiók általános szerepének megerősítésére, vagy újabb régiók kimutatására, valamint a növényi hormonok és antioxidáns enzimek szerepének tanulmányozására a patogenezis folyamán Ennek vizsgálatára biztosít lehetőséget a martonvásári árpa fajtagyűjtemény. Ezen információk segítséget nyújtanának új rezisztenciaforrások nemesítésbe vonására az egész Kárpát-medencében. Ezért a pályázat keretében célul tűztük ki hazai P. teres f. teres izolátumok patotípusainak meghatározását, a martonvásári árpa fajtagyűjtemény hálózatos levélfoltossággal szembeni fiatalkori és felnőttkori ellenállóságának jellemzését, a szalicilsav/jázmonsav hormonrendszer és az antioxináns enzimek szerepének, valamint az ellenállóságért felelős QTL régiók vizsgálatát és a hálózatos levélfoltossággal szembeni rezisztenciáért felelős kromoszóma régiók meghatározását.