A fény szerepe gabonafélék stressztűrésének kialakulásában

Projekt azonosító: 

OTKA K104963

Megvalósítási időszak: 

2013-2017

A genetikai háttér mellett a környezeti tényezők is meghatározó szerepet játszanak a stressztolerancia kialakításában.  Jelen pályázat fő célja, hogy jobban megértsük a fény szerepét a stressztolerancia kialakulásában.

Projektvezető: 

Alapvető jelentőségű, hogy megértsük, a növények miként érzékelik a környezetből származó jeleket és ezeket hogyan továbbítják a sejtek felé, hogy beindítsák a védekezést a károsító hatások ellen. Kísérletek során felmerült, ahol a fény szerepét nézték hidegedzés alatt őszi búzában, hogy a fagytűrés mértéke nem csak az edzési hőmérséklettől, hanem a fénytől is: az alacsony hőmérsékleti edzés sokkal eredményesebb volt normál megvilágítás mellett, míg normál hőmérsékleten is sikerült elérni egy kisebb mértékű fagytűrést magasabb fényintenzitással. Ennek ellenére a pontos mechanizmusa a fénynek az edzettség kialakulásában még ma sem ismert. Jelen pályázat fő célja, hogy jobban megértsük a fény szerepét a stressztolerancia kialakulásában. A megválaszolandó kérdések:

1) Egyes gének fényfüggésének jellemzése a hidegtűrés kialakulásában.

2) Mennyire fontos a fény minősége a hidegedzés során?

3) A fény szerepe a különböző stresszorokhoz való alkalmazkodásban gabonafélékben.

4) A fény szerepe az alacsony hőmérsékleti akklimatizáció során a hidegérzékeny kukoricanövényekben.

Hidegedzés hatása a kukorica hidegtűrésére

Különböző fényintenzitáson edzett kukoricanövények hidegtűrése (3 nap 5°C) egy hetes regeneráció után. (K: kontroll, nem edzett növény; F: teljes fényen 15 °C-on edzett növény, S1, S2: alacsonyabb fényintenzitáson 15 °C-on edzett növények)

Fotó: Dr. Szalai Gabriella