Búza-évelő rozs (Secale cereanum) introgressziós vonalak, mint új nemesítési génforrások előállítása és molekuláris genetikai/citogenetikai azonosítása

Projekt azonosító: 

NKFI K 119387

Búza-évelő rozs (Secale cereanum) introgressziós vonalak, mint új nemesítési génforrások előállítása és molekuláris genetikai/citogenetikai azonosítása

Megvalósítási időszak: 

2016-2020

Az évelő rozs számos agronómiailag hasznos gént hordoz. Kromoszómáinak búzába történő beépítésével olyan genetikai alapanyagok állíthatók elő, melyekből betegség-ellenálló, szárazságtűrő és élelmi rostban gazdag búzafajták nemesíthetők ki.

Projektvezető: 

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a természetes növényvédelem és az egészséges táplálkozás. Új, hatékony betegségrezisztencia-géneket hordozó, ill. magas élelmi rost tartalmú búzafajták kinemesítésével ezek a társadalmi igények kielégíthetők. A ‘Kriszta’ évelő rozsfajta (Secale cereanum) és a Martonvásári 9 kr1 búzagenotípus keresztezéséből származó visszakeresztezett utódnemzedékek a szárazságtűrő, betegség-ellenálló és élelmi rostban gazdag vadrozs (S. montanum) kromatinját is hordozzák, így egyedi genetikai alapanyagok és kitűnő génforrások a búzanemesítés számára. A kutatás célja egyrészt olyan búza-S. cereanum introgressziós vonalak előállítása és molekuláris citogenetikai (GISH, mcGISH, FISH) azonosítása, melyek a S. cereanum kedvező tulajdonságait (elsősorban betegségrezisztencia és nagy élelmirost-tartalom) hordozzák a búzagenomban, másrészt S. cereanum-specifikus SNP-ket tartalmazó DArTseq markerek azonosítása, melyekkel nagyszámú genetikai anyag vizsgálható, és amelyek segítségével mikrointrogressziók is kimutathatók, valamint az agronómiailag hasznos gének kromoszómális elhelyezkedése térképezhető.

Sárgarozsdára fogékony (1R, 4R), illetve sárgarozsdával szemben rezisztens (6R) búza-évelő rozs diszómás addíciós vonalak kalászai és levelei.

Sárgarozsdára fogékony (1R, 4R), illetve sárgarozsdával szemben rezisztens (6R) búza-évelő rozs diszómás addíciós vonalak kalásza és levele.

 

Fotó: Dr. Szakács Éva

Búza-évelő rozs diszómás addíciós vonalak molekuláris citogenetikai azonosítása.

Az 1R, 4R és 6R kromoszóma polimorf FISH mintázata a szülői rozsfajokban, illetve a búza-évelő rozs addíciós vonalakban pSc119.2 (zöld) és (AAC)5 repetitív DNS-szekvenciával (a). A rozskromoszómák kimutatása (GISH - piros ) és azonosítása FISH (pSc119.2 - zöld) technikával búza genetikai háttérben.

 

Fotó: Dr. Szakács Éva, Dr. Schneider Annamária

Együttműködő partnerek: 
Projektben résztvevő partnerek: