Régi búza genotípusok minőségének jellemzése és felhasználása a piacorientált nemesítésben

Projekt azonosító: 

AGR_PIAC_13-1-2013-0074

Megvalósítási időszak: 

2013-2016

Régi magyar búzafajták előnyös tulajdonságainak feltérképezése és hasznosítása a búzanemesítési programokban valamint a létrehozott új törzsek és fajták termesztéstechnológiájának kidolgozása.

Projektvezető: 
A Bánkúti 1201 régi magyar búzafajta populáció régóta szolgál kiemelkedő génforrásként a martonvásári nemesítési programokban. Ezt a genetikailag heterogén növényi alapanyagot korábban tartalékfehérje összetétel alapján vonalaira bontották és speciális fehérje összetételű törzsekkel már indítottak nemesítési programokat. További cél azonban a fehérje alegységek mennyiségi eloszlásának részletesebb tanulmányozása a Bánkúti vonalakban, valamint egyéb olyan beltartalmi összetételi tulajdonságok vizsgálata, mint a keményítő és amilóz tartalom, valamint a nem keményítő jellegű szénhidrátok mennyisége. Ezek fontos rostanyag komponensei a búzának, ezért fogyasztásuk pozitív hatással van az emberi egészségre.
A búza ezen pozitív hatásait tervezzük hasznosítani az alábbi célkitűzésekkel:
- a magyar búza történelmi hagyományaira épülő jó minőséget jellemző és az egészséges táplálkozást elősegítő beltartalmi és genetikai adottságainak azonosítása egy régi magyar fajtapopuláció, a Bánkúti 1201 törzseiben;
- fajtafenntartás és termesztéstechnológia a Bánkúti-típusú minőség megőrzésére;
- a Bánkúti típusú minőség megőrzésére alkalmas agrotechnikai módszer kidolgozása.
Régi magyar fajták szántóföldi kísérlete

Régi magyar fajták szántóföldi kísérlete

Fotó: Vécsy Attila

A búza fizikai tulajdonságainak vizsgálata, őrlése

A búza fizikai tulajdonságainak vizsgálata, őrlése

Fotó: Vécsy Attila

Projekt partner: 
Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.
Prebázis Termelő és Kutatás-Fejlesztési Kft.
Mezőgazdasági Biotechnlógiai Kutatóközpont
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem