Növényi genetikai erőforrások és mikroorganizmusok ex situ megőrzése

Projekt azonosító: 

0204F0001P Génbank

Megvalósítási időszak: 

2013-2015

Régi magyar tájfajták, hibridek és szülővonalaik vetőmagjának előállítása és hosszútávú (10 év) tárolása hideg tárolóban a genetikai anyag változatlanságának megőrzése céljából.

Projektvezető: 
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által finanszírozott projekt keretében 153 tájfajta, régi magyar hibrid és vonalaik fenntartása, ex situ megőrzése történt hideg tárolóban. A pályázat céljának megfelelően 2000 szem vetőmag előállítása és hosszú távú (10 év) tárolása is megtörtént a genetikai anyag változatlanságának megőrzése céljából.
Léteznek régi, dél-amerikai eredetű, Európában válogatott kukoricák (Cinquantino, Pignoletto, Florentini, Páduai, Bádeni kukorica), később már Magyarországon kialakult tájfajták (Bánkuti sárga lófogú, Putyi, Basa fajták, Mindszentpusztai sárga és fehér), fajtahibridek a XX.sz. közepéről (Óvári 3, Óvári 4), beltenyésztéses vonalak az 50-es, 60-as évekből (O14, N6, CC5), és ezek hibridjei (Mv1, Mv5) ebben az időszakban előállítva. 
A különböző eredetű genetikai anyagok fenntartása nem ugyanazzal a módszerrel történik. Az sem mindegy, hogy a fenntartás során mekkora populációval dolgozunk. Ha túl sok a növény, feleslegesen szaporítjuk a munkát, ha túl kevés, az génsodródáshoz, genetikai drifthez vezet.
A nemesítési módszereken kívül -idegen termékenyülő növények esetében különösen- fontos, hogy a megporzás során hány növény pollenjét visszük a csőkezdeményekre és mekkora a szülők genetikai variabilitása.
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik génbanki projektünk, amely a módszertani és populációgenetikai kérdések megválaszolása mellett mintegy 200 kukorica tájfajta, vonal és régi hibrid fenntartását is magában foglalja.
Mv5

Az első európai hibridkukorica, az Mv5

Fotó: MTA ATK archívum (ismeretlen fotós)