Gabonafélék allergén fehérjéinek vizsgálata

Kutatásunk a búza rokonsági körébe tartozó fajok allergén fehérjéinek azonosításával és elemzésével foglalkozik. Vizsgáljuk az egyes fehérjékben jelenlevő, kóros folyamatokat kiváltó peptidek eloszlását és mennyiségét valamint ezen fehérjék termelését.

A búza és a rokonsági körébe tartozó gabonafélék (árpa, rozs) kiváltotta egészségügyi problémák, mint például a lisztérzékenység (cöliákia) vagy a különböző allergiák (pékasztma, anafilaxis stb.) egyre jelentősebb problémát jelentenek a fogyasztók számára. Az egyes betegségek előfordulási gyakorisága az utóbbi évtizedekben jelentősen nőtt. Épp ezért ezeknek az allergének a megismerése, a kóros immunreakciókat kiváltó fehérje szakaszok (az úgynevezett epitópok) azonosítása fontos feladat. A különböző betegségek kialakulásáért a búza szemben található fehérjék és ezek közül is elsődlegesen a prolamin szupercsaládba tartozó tartalékfehérjék a felelősek. A gliadinok lisztérzékenységben betöltött szerepe régóta ismert, ugyanakkor kutatásainak alapján a prolaminok más tagjai, valamint egyes nem prolamin jellegű magfehérjék is hasonló mennyiségben és eloszlásban tartalmaznak immunreaktív fehérje szakaszokat. 
Kutatási programunk célja ezeknek az immunreaktív szakaszoknak a pontos feltérképezése, az egyes fehérjecsaládok betegségtípusokban betöltött szerepének megismerése, továbbá olyan gabonaforrások azonosítása melyek csökkent allergén tartalommal rendelkeznek. Vizsgálatainkhoz elsődlegesen proteomikai, immunanalitikai és bioinformatikai és szerkezetbiológiai módszereket használunk.
Különböző Triticum és Aegilops gabonafajok lisztérzékenységet kiváltó prolamin fehérjéi

Különböző Triticum és Aegilops gabonafajok lisztérzékenységet kiváltó prolamin fehérjéi

Fotó: Dr. Gell Gyöngyvér

Egy búza alpha gliadin fehérje lisztérzékenységet kiváltó T-sejt és B-sejt specifikus epitópjai

Egy búza alpha gliadin fehérje (Uniprot ID P18573) lisztérzékenységet kiváltó T-sejt és B-sejt specifikus epitópjainak eloszlása. A legtoxikusabb epitópok pozíciója megegyezik a fehérje-fehérje kölcsönhatás kialakítására képes kötő szakasszal

Fotó: Dr. Juhász Angéla

T-sejt specifikus core epitópok fehérjénkénti számának összehasonlítása

T-sejt specifikus core epitópok fehérjénkénti számának összehasonlítása Triticum aestivum és Aegilops tauschii genotípusok bioinformatikai elemzésével. Az elemzésekhez a ProPepper analízis csomagot használtuk

Fotó: Dr. Juhász Angéla