Abiotikus és biotikus stressz-rezisztencia kutatások

A program célja a kukorica alkalmazkodóképességének javítása, a környezeti tényezőkkel (szárazság, hideg, magas UV-B sugárzás), valamint a kórokozókkal (Fuzárium) és kártevőkkel (kukoricabogár) szemben.

A program célja abiotikus és biotikus stresszfaktorokkal szemben toleráns kukoricahibridek előállítása a termésbiztonság javítása céljából. 
A kukorica hidegtűrő képesség öröklődésének populációgenetikai elemzése. A kukorica csírázáskori, fiatal növénykori hidegtűrésének javítása, a jelenlegi kukoricatermő területeknél északabbra fekvő kukoricatermesztés sikeres kiterjesztése érdekében. A kukorica tenyészidő vegetatív szakaszának növelése a hidegtűrő-képesség javításával.
A kontinentális klímában gyakori nyárvégi szárazsággal szemben toleráns genotípusok szelekciója, a kukorica termés-stabilitásának javítása szelekcióval.
Az élelmiszerbiztonság javítása a hazánkban prevalens toxintermelő Fusarium spp.-vel szemben ellenálló genotípusok előállításával. Mikotoxin tartalom és összetétel vizsgálata. A szárszilárdság növelése a kórokozókkal szembeni rezisztencia fokozásával, a szár mechanikai szerkezetének erősítésével és a növény fiziológiai állapotának javításával. 
A Diabrotica virgifera virgifera-val szemben természetes toleranciával rendelkező genotípusok szelekciója.
Az UV-B sugárzás hatásának virágzásbiológiai és élettani vizsgálata eltérő ökológiai körülmények között (Magyarország, Chile). A növények antocián, karotin és klorofill tartalmának vizsgálata. Szelekciós program a nagyobb UV-B sugárzást jobban toleráló beltenyésztett vonalak előállítása érdekében.
Fuzáriumos cső

Fuzáriumos cső

Fotó: Dr. Szőke Csaba

Hidegtűrés tesztelése

Csíranövények hidegtűrésének tesztelése klímakamrában

Fotó: MTA ATK