A kukorica agronómiai tulajdonságainak javítása nemesítéssel

A program célja a kukorica termésbiztonságát befolyásoló tényezők vizsgálata, az érési tulajdonságok módosítása, különböző felhasználási igényeknek megfelelő beltartalmi minőséggel rendelkező hibridek előállítása.

A program célja szemes, siló, humán és ipari felhasználásra alkalmas kukoricahibridek nemesítése, vetőmagtermesztés technológiájuk kidolgozása. Költségtakarékos, környezetbarát technológiával termelhető, az ökológiai forrásokat jobban hasznosító, a kedvezőtlen éghajlati adottságokhoz és a technológiai szélsőségekhez jobban alkalmazkodó, magas szintű termésstabilitással rendelkező hibridek előállítása. 
Kukorica érésdinamikai vizsgálatok: a tenyészidő hosszának meghatározása, tenyészidő számítási módszerek összehasonlítása, a vízleadás és a szemtelítődés gyorsaságára ható morfológiai és fiziológiai tényezők elemzése, a vízleadás- és a szemtelítődés gyorsaságának a növelése nemesítéssel.
Silókukorica minőségi vizsgálatok. Silókukorica hibridek és szülőtörzseik morfológiai és beltartalmi vizsgálatai mellett az in vitro emészthetőség vizsgálata NIR spektroszkópia segítségével.
A teljes növény felhasználás lehetőségeinek növelése az egyes növényi részek arányának megváltoztatásával (lfy kukorica). A silótakarmányozás hatékonyságának növelése a kukorica beltartalmának, emészthetőségének javításával.
Speciális beltartalmi tulajdonságokkal rendelkező, bioüzemanyagok előállítására alkalmas 
genotípusok nemesítése (pl. magas keményítőtartalmú hibridek bioetanol gyártáshoz).
Vetőmagbiológiai és csírázóképesség vizsgálatok.
A frakcionált vetés hatása az anyai és apai szülő teljesítményére, a virágzási szinkronra, a pollen mennyiségére és életképességére, valamint a vetőmag életére.
NIR mérés

Beltartalmi összetétel meghatározása NIR spektroszkópia segítségével

Fotó: Pók István

Szilázs

Szecskázott silókukorica

Fotó: Tóthné Dr. Zsubori Zsuzsanna