A fejlődés, a növekedés és a stresszválasz redox szabályozásának vizsgálata

A kutatás fő célja a reaktív oxigénszármazékok és antioxidánsok mennyiségében és eloszlásában a gabonafélék növekedése, fejlődése és stresszválasza során bekövetkező változások szabályozó szerepének a felderítése.

A programot megvalósító Redox-biológiai Csoport kutatásainak fő célja a reaktív oxigénszármazékok és antioxidánsok mennyiségében és eloszlásában a gabonafélék növekedése, fejlődése és stresszválasza során bekövetkező változások szabályozó szerepének a felderítése. Vizsgálataink középpontjában a növényi sejtek redox-állapotát jelentősen befolyásoló, a hidrogén-peroxid szintjét meghatározó aszkorbát-glutationciklus áll. Eltérő fejlődési habitusú (őszi, tavaszi) és stressztűrésű árpa- és búza-genotípusok összehasonlításával, valamint a növények redox-állapotának vegyszeres módosításával próbáljuk megállapítani a reaktív oxigénformák és antioxidánsok szintje, valamint a különböző élettani, biokémiai és molekuláris folyamatok közti kapcsolatokat. Az összefüggések bizonyítása céljából Arabidopsis mutánsokat és transzformánsokat is felhasználunk kísérleteinkben. A programban nagy hangsúlyt fektetünk a redox-függő mikroRNS-ek transzkripciós szabályozásban betöltött szerepének tanulmányozására. A környezeti hatások tekintetében a Növényi Molekuláris Biológia Osztály kutatási profiljának megfelelően főként a fényspektrum módosulása és az alacsony hőmérséklet által előidézett redox változások szabályozó szerepét vizsgáljuk.

A hidrogén-peroxid, az aszkorbinsav és a glutation hatása a búza hajtás-tenyészőcsúcsának fejlődésére és H2O2-felhalmozására

A hidrogén-peroxid hatása a búza mikroRNS-ek kifejeződésére