Rakszegi Marianna elnyerte a VEAB "Év kutatója" címet

’Év Kutatója’ kitüntetésben részesült Dr. Rakszegi Marianna a martonvásári MTA ATK Mezőgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa. A díjat, melyet az élettudomány területén ítélt oda az MTA Veszprémi Területi Bizottsága, a kutató 2017 november 9-én vette át a Pannon Egyetemen, a Magyar Tudomány Ünnepe területi megnyitóján Veszprémben rendezett programon.

Rakszegi Marianna az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének Kalászos Gabona Nemesítési Osztályán 1998 szeptemberében kezdte meg tudományos munkáját. A kutatóintézetben feladata olyan hagyományos minőségkutatási és az ehhez kapcsolódó kémiai és molekuláris biológiai vizsgálatok bevezetése és alkalmazása, melyek hatékonyabbá tehetik a búza nemesítése során a technológiai minőség javítására irányuló szelekciót. A 2002. évtől a minőséglabor munkájának szervezését is végzi. A PhD fokozat megszerzésétől kezdve (2005-) számos hazai és nemzetközi pályázat beadásában és kutatási feladatainak szervezésében, kivitelezésében játszik kulcsszerepet. Többek között aktív résztvevője volt az EU-FP6- Healthgrain pályázatnak (2005-2010) és témavezető volt az EU-FP7-Solibam projektben (2010-2014).

Aktív tudományos tevékenységét jellemzi, hogy 2005-2008 majd 2017-2019 között elnyerte az MTA Bólyai János Ösztöndíját, 2013-2014-ben pedig Magyary Zoltán Posztdoktori ösztöndíjas volt. Ezen túl kétszer nyert Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjat, egyszer OECD Ösztöndíjat, és az EU-s pályázatoknak köszönhetően (Healthgrain, Agrisafe) összesen hatszor volt alkalma külföldi tanulmányúton részt venni. Kutatási eredményeit számos hazai és nemzetközi folyóiratban publikálta. Tudományos közleményeinek száma meghaladja a 100-at, melyre több mint 1500 hivatkozás történt. Impakt faktorainak száma meghaladja a 110-et. Tudományos szakmai tapasztalatainak köszönhetően számos hazai és nemzetközi folyóirat és szervezet kéri fel szakvélemény készítésére, tudományos cikkek és pályázatok elbírálására. Társnemesítőként 38 búza és 2 tönkölybúza fajta előállításában vett részt.